Vähemmän muovia kylpyhuoneeseeni, kiitos!

Kylpyhuone on keittiön jälkeen seuraava kodin huone, jossa voi pienellä vaivalla karsia muovin käyttöä. Keräsimme muutaman hyväksi todetun vinkin muovin vähentämiseen lempihuoneessamme, kylpyhuoneessa.

Muovia löytyy itse tuotteista sekä niiden pakkauksista. Kamalaa! Aloitetaan muovista itse tuotteessa: 


1. Vältä muovia kosmetiikan raaka-aineena

Sertifioitu luonnonkosmetiikka on aina muovitonta, mutta miten ihmeessä voit varmistua siitä, etteivät muut käyttämäsi kosmetiikkatuotteet sisällä muovia? Muoveja ja mikromuovia valitettavasti käytetään kosmetiikassa ja muovittomuudesta on vaikea varmistua ilman hyvää "INCI" -kielen taitamista. Viisi käytetyintä muovia vuonna 2017 olivat:

1. CARBOMER
2. POLYETHYLENE
3. ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER
4. NYLON-12
5. ACRYLATES COPOLYMER

Eli ostaessasi kosmetiikkaa, lue INCI-lista huolellisesti läpi ja jätä purkki hyllyyn, mikäli tuote sisältää ainesosia tuosta listasta.

 

Suomalainen CosmEthics (joka listasi yllä olevat yleisimmät muovit) on kehittänyt mobiiliappin, jolla voit skannata kosmetiikkatuotteen viivakoodin ja varmistua tuotteen sisällöstä. Voit esimerkiksi asettaa itsellesi muovihälytyksen, jolla varmistat tuotteen muovittomuuden. Lisäksi kaikki allergisoivat ainesosat on helppo löytää tuotteista hälytysten avulla. Ihan loistava apuväline!


2. Valmista kosmetiikkaa itse

Peruskosmetiikan tekeminen itse ei ole niin vaikeaa miltä se aluksi saattaa kuulostaa. Esimerkiksi itsetehty suola- tai sokerivartalokuorinta on taatusti muoviton. Raaka-aineet löytyvät keittiön kaapeista ja seokset voi tehdä mihin tahansa kuppiin tai purkkiin.

Katso Mojito -vartalokuorinnan resepti täältä.

 

3. Vältä muovipakkauksia

Vaikka kosmetiikan irtomyynti on Suomessa sallittua, on kosmetiikka yleensä pakattu jonkinlaiseen pakkaukseen kotiin kuljettamista varten. Nämä pakkaukset ovat usein muovia, etenkin silloin kun kyseessä on nestemäinen tuote.

Hyviä valintoja ovat:


Usein palashampoon ja -saippuan kääreet ovat paperisia tai pahvisia - siis helposti kierrätettäviä. Näillä kahdella tuotteella pääsee jo hyvin alkuun. Suihkussa sitä paitsi hiuksille tarkoitettu palashampoo sopii myös vartalon pesemiseen.

 

4. Karsi muita muovituotteita

Pari helppoa muovituotteiden korvaajaa ovat maatuvat vanupuikot sekä bambusta tehdyt hammasharjat (biohajoavaa sähköhammasharjaa odotellessa!).

 

Näiden vanupuikkojen varsi on kartonkia (Muji)

Tutustu palasaippuavalikoimaamme täältä

* * *

Doft on serkusten Sonjan ja Veronikan helsinkiläinen saippua- ja kosmetiikkayritys. Valmistamme kosmetiikkaa parhaista raaka-aineista ja käytämme tuoksuihin vain eteerisiä öljyjä. Pakkaamme saippuamme paperiin, jotta maailmassa olisi vähemmän muovia.

Doft on meille yhteisöllisyyttä, kauneuden vaalimista, paikallisuutta ja itsenäisyyttä tehdä asiat omalla tavalla. Järjestämme työpajoja, sillä kosmetiikkaa voi valmistaa kuka tahansa itse, ja yhdessä tekeminen on hauskaa!  

Saippua, palasaippua, saippuan valmistaminen, kosmetiikan valmistaminen, saippuoituminen, kylmämenetelmä, kylmäprosessi, kuumaprosessi, kuumamenetelmä, kosmetiikka, artesaanikosmetiikka, käsityönä tehtyä saippuaa, työpaja, kosmetiikkatyöpaja, saippuatyöpaja, saippua-alusta, saippua-astia, polttariohjelmaa, päättäjäislahja, muovi, muoviton, vähemmän muovia, kylpyhuone.