Miten artesaanisaippuaa valmistetaan?

Saippuan valmistus tuntuu olevan yhtä valmistelua. Tarvitaan kulhoja, mitta-astioita, lusikoita, vaaka, muotteja ja sauvasekoitin sekä tarkka resepti. Kaikki tarvikkeet ja raaka-aineet täytyy ottaa esille, sillä tekemisen loppupuolella saattaa tulla nopeita tilanteita. 

Keitetäänkö saippuaa?
Saippuaa tehdään pääasiassa kahdella menetelmällä, kylmä- ja kuumamenetelmällä. Me käytämme kylmämenetelmää, mikä tekee saippuasta siistimmän ja sileämmän sekä mahdollistaa erilaiset kuvioinnit. Emme siis lämmitä tai keitä saippuaa, saippuoitumisprosessi lämmittää itsestään massaa.

Hyvän saippuan ominaisuudet
Kaikki ainekset pitää punnita grammalleen, jotta saippuasta tulee sopivaa. Sopiva saippua on tarpeeksi kova jotta sitä on hyvä käyttää ja se puhdistaa hyvin. Liian kova ja siis lipeäpitoinen saippua kuitenkin kuivattaa ihoa ja voi halkeilla käytössä. Toisaalta liian pehmeää saippuaa on kurja käyttää jos se ei saa kuivua käyttökertojen välissä, sillä se tulee tahmeaksi ja limaiseksi. Tähdätään siis saippuaan joka pesee sopivasti ja jättää ihon pehmeäksi. Tähän tarvitaan myös hyviä raaka-aineita kuten shevoita tai kaakaovoita.

Valmistelu ja sekoittaminen
Valmistelu alkaa punnitsemalla kaikki öljyt ja rasvat sekä lipeä. Kiinteät rasvat kuten kookosrasva sulatetaan kattilassa ja sekoitetaan öljyjen sekaan. Tämän jälkeen mitataan valmiiksi kaikki värit, tuoksut ja tekstuuria tuovat hiput kuten unikonsiemenet tai vehnänlese. Kun kaikki ainekset ovat valmiina, voidaan aloittaa sekoittaminen. Lipeän ja rasvojen+öljyjen (myös eteeriset öljyt tuoksua tuomaan) yhdistäminen aloittaa saippuoitumisprosessin, jonka aikana seos kuumenee ja sakeutuu. Viimeisenä mukaan sekoitetaan värit ja hiput ja seos kaadetaan muotteihin. Saippua jätetään muotteihin kovettumaan noin vuorokaudeksi.


Leikkaaminen ja kuivaaminen
Yksi saippuan valmistuksen hauskimmista hetkistä on saippuan leikkaaminen. Sehän on ensimmäinen kerta kun näkee, millainen saippuasta oikein tuli: Onnistuiko marmorointi, menikö jokin pieleen tai miten vaikka värikerrokset asettuivat.  
Saippuapalat asetellaan väljästi kuivumaan. Ensimmäisellä viikolla niiden tulee saada ilmaa kuivumisen edistämiseksi, seuraavilla viikolla ne voi jo osittain peittää, jottein arvokkaat eteeristen öljyjen tuoksut haihdu pois. Neljän viikon kuivattelun jälkeen saippuat ovat vihdoin valmiit ja ne voi pakata ja ottaa käyttöön.

 

Tutustu saippuoihimme

 


* * *

Doft on serkusten Sonjan ja Veronikan helsinkiläinen saippua- ja kosmetiikkayritys. Valmistamme kosmetiikkaa parhaista raaka-aineista ja käytämme tuoksuihin vain eteerisiä öljyjä. Pakkaamme saippuamme paperiin, jotta maailmassa olisi vähemmän muovia.

Doft on meille yhteisöllisyyttä, kauneuden vaalimista, paikallisuutta ja itsenäisyyttä tehdä asiat omalla tavalla. Järjestämme työpajoja, sillä kosmetiikkaa voi valmistaa kuka tahansa itse, ja yhdessä tekeminen on hauskaa!  

Saippua, palasaippua, saippuan valmistaminen, kosmetiikan valmistaminen, saippuoituminen, kylmämenetelmä, kylmäprosessi, kuumaprosessi, kuumamenetelmä, kosmetiikka, artesaanikosmetiikka, käsityönä tehtyä saippuaa, työpaja, kosmetiikkatyöpaja, saippuatyöpaja, saippua-alusta, saippua-astia, polttariohjelmaa, päättäjäislahja, muoviton.